Vidensnotat: ’Unge i praksis’ giver unge nyt syn på erhvervsuddannelser, arbejdsliv og sig selv

Notatet bygger på de foreløbige erfaringer fra ’Unge i praksis’ og er udarbejdet af Randi Boelskifte Skovhus, lektor, PhD ved VIA University College Aarhus.

85% ændrer syn på erhvervsuddannelser

Nyt vidensnotat for projektet Unge i praksis ved EUK bekræfter, at læringsorienteret uddannelsesvejledning, sammenhængende indsatser, med brobygning på en erhvervsuddannelse, praktik i en virksomhed og facilitering af refleksionsprocesser, giver de unge nye perspektiver på erhvervsuddannelserne – og også på dem selv.
 
Størstedelen, 85%, af de adspurgte unge havde efter forløbet i Unge i praksis fået et (lidt, noget eller meget) ændret syn på erhvervsuddannelser og heraf svarer 83%, at deres syn på erhvervsuddannelserne er blevet mere positivt.

Generelt er vores oplevelse at de unge er positive, når de deltager i projektet, og det er dejligt at se tallene bekræfte denne oplevelse “
– Claire Stevens-Lekfeldt, projektleder Unge i praksis

Det er sjovere at opleve end at sidde på sin numse”

Unge fra 7. klasse har med ’Unge i praksis’ været ude i praksis. De har gjort sig erfaringer med uddannelse og arbejde. De har reflekteret over deres erfaringer. De har udvidet deres horisont og mulighedsbevidsthed om uddannelse og arbejde.

Læringen om uddannelse og arbejde er bred og har mange nuancer. De unge siger fx:

  • ’Man skal kunne sætte sig selv i gang. At arbejde selvom der ikke er nogen der holder øje med en.’
  • ’Man skal være god til matematik i arbejdet’
  • ’Jeg kan mere end jeg troede’
  • ’Jeg troede kun, det var håndværksuddannelser, men det ved jeg nu at det ikke er’
  • ’Fordi at man oplever mere når man selv er ude og opdage i stedet for at sidde på sin numse og høre det. Det var sjovere end jeg troede og svære end jeg troede’

Yderligere erfaringer og produkter til plug and play udgives på projektets hjemmeside i løbet af 2022.

Ved spørgsmål kontakt projektleder på Unge i praksis Claire Stevens-Lekfeldt clsl@kl.dk 


Nyheder

27-06-2022

Unge i praksis på U/Nord

Film: Unge i praksis Allerød på U/Nord. Hør de unge og deres underviser fortælle om oplevelsen, muligheder og færdigheder, der måske ikke altid værdsættes i skolen.03-04-2022

Presse: Et interessant voksenjob

Ser man bare på de sidste ti år, har Allerød ikke været i nærheden af at kunne leve op til den målsætning: Det er bare notorisk svært at få Allerøds ungdom til at vælge en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse.


Læs flere nyheder