7. årgang på Trekroner Skole mødte arbejdsmarkedet

Indlæg af Elsebeth Nygaard, teamleder Uddannelsesvejledningen Roskilde

Uge 20 og 21 var en anderledes uge for eleverne på 7. årgang på Trekroner skole. De deltog nemlig i projektet Unge i praksis. Unge i Praksis består af tre dele: Introduktion ved Uddannelsesvejledningen i Roskilde, brobygning til erhvervsuddannelserne og to dage i lokal virksomhedspraktik. Formålet med projektet er at udfordre de unge i deres uddannelsesvalg og gøre dem nysgerrige på karriereveje i det hele taget. 

Elevernes praktikker var i 16 forskellige virksomheder som plejehjem, børnehaver, købmandsbutikker, vognmænd og byggemarkeder. De unge var ikke af sted klassevis, men i mindre grupper fra hver klasse. Luna, Caroline og Rosa fra 7.D var eksempelvis i praktik i en butik og kombinerede praktikken med en introduktion til hovedområdet kontor, handel og forretning. Silje, Filippa og Selma fra 7.B var i praktik på et plejehjem med en efterfølgende introduktion til hovedområdet omsorg, sundhed og pædagogik.

Hvordan var praktikken?

Eleverne var glade for projektet som et andet element i den daglige skolegang. Som de alle seks enstemmigt sagde: ”Nyd, at du ikke skal i skole”. Udover at være et godt afbræk i skoledagen, så overraskede praktikken generelt positivt. Luna fæstede sig fx ved det gode fællesskab, som hun oplevede blandt de ansatte i Stark. Caroline oplevede i Jyllinge Brugsforening, hvordan meget af arbejdet ikke drejede sig om kunder men i stedet om planlægning, rutiner, skemaer og ved fælles hjælp at få lavet opgaverne. Rosa, som også var i Jyllinge Brugsforening syntes, at praktikken gav et godt indblik i det at være på en arbejdsplads. Silje, Filippa og Selma oplevede mange aktiviteter for de ældre og et tæt bånd mellem de ældre og de ansatte.

Hvad oplevede virksomhederne?

Alle deltagende virksomheder var begejstrede for at være med i projektet. De var glade for elevernes besøg og deres nysgerrige spørgsmål. Desuden håber fx Vognmand Kold A/S, at netop sådan en praktik får flere til at få øje på erhvervet som chauffør. En branche, som gerne må stå mere synlig blandt de unge, når der vælges uddannelses- og karrierevej.

Nye overvejelser omkring uddannelse

Virksomhedspraktikken har for nogle af eleverne medført tanker om det uddannelsesvalg, som venter på dem forude. Selma fortæller, at hun gennem praktikken har fundet ud af, at hun måske skal uddanne sig inden for noget, der handler om pleje og omsorg på en eller anden måde. Silje har derimod fundet ud af, at hendes fremtidige uddannelsesvalg nok ikke kommer til at være inden for dette område.

Gode råd til andre unge, der skal i gang med forløbet

Selma blev spurgt, om hun havde et god råd til andre unge, der skal ud på en lignende rejse ud i arbejdsliv. ” Kom med et åbent sind, vær med på det hele, for så bliver det en virkelig fed oplevelse”, lyder det fra Selma. ”Du skal ikke holde dig tilbage”. Caroline tilføjer, at man bare skal stille spørgsmål.

Alle seks piger var en smule skeptiske over for deres praktiksted i starten. Ja, Silje tænkte endda ”Åh nej – et plejehjem? Det har jeg ikke rigtig lyst til”, men ved at lægge deres skepsis til side, fik de alle en spændende og anderledes uge, hvor de blev klogere både på arbejdslivet og på det med uddannelse.


Nyheder

09-06-2021

7. årgang på Trekroner Skole mødte arbejdsmarkedet

Uge 20 og 21 var en anderledes uge for eleverne på 7. årgang på Trekroner skole. De deltog nemlig i projektet Unge i praksis. Unge i Praksis består af tre dele: Introduktion ved Uddannelsesvejledningen i Roskilde, brobygning til erhvervsuddannelserne og to dage i lokal virksomhedspraktik.


20-04-2021

Da Matilde mødte kokke- og tjenerskolen

Forventningerne var ikke høje, da Matilde fra Vemmelev skole mellem Slagelse og Korsør i september 2020 fik at vide, at hun i fem dage skulle på en rejse ud i arbejdslivet på den lokale Kokke- og tjenerskole ZBC. Matilde var skeptisk. Hun havde ønsket at komme i praktik i en børnehave. Men så fik hun sig en overraskelse.


10-03-2021

Rambøll-undersøgelse bekræfter erfaringer fra Unge i praksis

En undersøgelse som Rambøll har lavet for Byggeriets Uddannelser viser, at en rigtig og virkelighedsnær fornemmelse af, hvad en uddannelse kan føre til, er afgørende for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.


Læs flere nyheder